Reacties


"Inderdaad is het plot verrassend. Daarbij vraagt men bij zich af: wat is nu verzonnen of wat heeft de auteur zelf meegemaakt? Compliment dat de mannelijke schrijver zo treffend zijn vrouwelijke hoofdpersoon heeft weten uit te beelden." J.H.

"Heb het boek met genoegen gelezen [...] Vond allerlei beschrijvingen heel goed, bijvoorbeeld de hotels in Polen, Ambassade personeel en plaatselijke couleur Suriname!" D.S.

"L. en ik hebben van je boek genoten. Vanwege onze bemoeienis met Zuidoost Azië vonden we vooral het hoofdstuk over de Hmongs in Frans-Guyana heel interessant." W.P.

"Ik vond je boek geweldig." V.L.

"Ik kreeg het idee dat je vanuit je rijke ervaring in jouw werkwereld heel veel hebt kunnen gebruiken. Er zijn waarschijnlijk heel veel verhalen en gebeurtenissen in je werk geweest die op een anekdotische manier te vertellen zijn. Deze anekdotes (hoewel dat een term is die me wat al te luchtig overkomt) heb je prachtig gebruikt en zijn door het verhaal heen gelardeerd. Ze maken er op deze manier een levendig geheel van. Wel is het dan af en toe of het verhaal zelf daarnaast plaats vindt. Ik heb het met genoegen gelezen. Ik heb er met de IPad naast gezeten en regelmatig gegoogeld op 'decembermoorden', 'Saramacca' etc. Zo kwam bij mij de gedachte boven dat het mogelijk niet eens zo ongevaarlijk is wat je vertelt in je roman." E. K. 

"Had ik mijn kerstdagen beter kunnen besteden dan met het tot mij nemen van jouw spannende verhaal? Ik heb het in één ruk uitgelezen." R.H.

"Ik heb je boek uit en er in veel opzichten van genoten. Zelfs alinea's en bladzijden aan mijn vrouw voorgelezen! Naast een knap plot heb

ik me verbaasd over de ingeweven erotiek in zinnen en alinea's. Het roept een beeld op van een scherp observant met ruim bemeten voorstellingsvermogen
hetgeen (dan weer) de vraag oproept hoe dit zou hebben uitgepakt als het boek 20 jaar eerder zou zijn geschreven?" H. S. 

"Ik had Saramacca Road besteld voor een studievriend die met kerst 75 is geworden (een zus van hem woont in Saramacca), maar het boek werd net ná kerst bezorgd. Dus had ik tijd om zelf te beginnen met lezen en ik heb het boek tot mijn eigen verbazing in twee adems achter elkaar uitgelezen, met steeds groter plezier. Bij het lezen van Saramacca Road komen de herinneringen aan de nieuwsfeiten rond de Surinaamse "revolutie" en rond het Polen van Gomulka langzaam weer boven. Het is een leuk en spannend spel de juiste personen achter de namen terug te denken, en u hebt het de lezer niet moeilijk gemaakt. Het boek leest inderdaad als een thriller, maar is een indrukwekkend geschiedenisboek!" E. S. 

"Ik heb hier aan het strand met buitengewoon veel genoegen Saramacca Road gelezen. Er valt veel over te zeggen, maar laat ik me voor het moment beperken tot het uiten van mijn verbazing over het feit dat tot nu toe geen reguliere uitgever brood in dit boek zag. Wellicht had men moeite om het te categoriseren in de vaststaande genres en bevat het teveel informatie voor een thriller? Ik stoorde me daar in ieder geval niet aan." R. K. 

"Ik heb het boek met veel genoegen gelezen. De beschrijvingen van Warschau en Suriname roepen bij mij veel herinneringen op." C. v. HB.

"Veel dank voor de toezending van je boek dat ik met interesse gelezen heb. Je hebt een spannend thema bij de kop. Een mooie passage vind ik bijvoorbeeld die over het bezoek aan de oude ambassade van Israël in Warschau door ambassadeur Leienaar en Leonore. Ook je schets van ambassadeur Staringh is goed uit de verf gekomen. Je hebt de tochten over de wateren van Suriname en die overnachting in het binnenland zo fraai beschreven. De stemming zoals ik die mij voorstel." R. K. 

"Ik vond het geweldig! Ik heb het in twee dagen uitgelezen." L. Y. 

"Mijn vrouw en ik hebben beiden Saramacca Road door P. Rodeo jr. met veel plezier gelezen. Zou je voor mijn vereniging een boekpresentatie willen houden?" G. M. 

"Allereerst omdat ik P. Rodeo jr. wil complimenteren met zijn roman. Mij schieten woorden te kort - écht waar - om weer te geven hoe zeer ik onder de indruk ben van jouw prestatie, P.  Het boek leest als een spannende roman, zit professioneel in elkaar, leent zich helemaal voor een prima film (wordt dan wel een dure onderneming natuurlijk !). Super, proficiat,.......................en wanneer komt je volgende geesteskind !?" H.P.

"Als decor van een spannend boek heeft P. Rodeo Jr. natuurlijk een zeer gelukkige keuze gemaakt. De Amerikaanse joodse lobby, Israël, Suriname in een politiek turbulente periode en zelfs de Argentijnse junta, waar nog heel wat gevluchte nazi's rondlopen die niet zitten te wachten op joodse kolonisatie op hun continent, leveren een schitterend krachtenveld op." T.K. 

"Zojuist heb ik hier "Saramacca road" uitgelezen. Een prachtboek. Het ging in één adem, voor zover dat mogelijk is. Het leest als een trein. Ideaal voor de vakantie." A.J.

"Met veel plezier las ik deze week steeds voor het inslapen en na het ontwaken in Saramacca Road. Dat alles is nu voorbij. Een leuk, echt spannend, leerzaam en onderhoudend boek. Ik heb me verlustigd aan de erotique diplomatique die me verraste. Van de decembermoorden leerde ik het nodige, met de i-pad naast het boek. Sommige dingen zijn ongelooflijk, maar wellicht toch meer bij de waarheid dan ik denk. Je beschrijving van het Poolse hotel vond ik subliem. Wij waren ooit in het communistisch Polen met vakantie en hadden toen ook een heel duur hotel waar alles van de muur kwam storten, zoals de kraan en een plankje, en het raam naar beneden kelderde. Van de Surinaamse verschrikkingen zal daarom vast meer waar zijn dan ik hier kan fantaseren. Kortom, het boek was de aanschaf ten volle waard!" M.F.

"Na de eerste tien pagina's dacht ik even 'waar moet dit heen'. Maar toen ik op pagina 19/20  las dat Abraham Rabinovitch met een bandopname bij de Mossad langsging wist ik dat het met het boek wel goed zou komen. Je hebt, vind ik, op een slimme en ook geloofwaardige manier, een aantal gebeurtenissen/verhalen met elkaar verbonden: Polen in de Koude oorlog, de Joodse migratie, de Freeland League en de Surinaamse wederwaardigheden van de jaren tachtig. Ook voor de niet-gemiddelde lezer met bijvoorbeeld veel kennis van Suriname is het interessant. Het verhaal blijft ook levendig  door de geregelde wisseling van perspectief en tijd.  Je vaak gedetailleerde beschrijvingen, met soms een vleugje humor, dragen daaraan ook bij. De namen met Bordewijkgehalte vergroten wat mij betreft de charme. De ontknoping mag er ook zijn, zoals het hoort in een thriller." H.B.

"Geboeid, leerzaam door allerlei nieuwe feiten voor mij. [...] Spanning in je boek o.a. door intriges. Ik bleef het achter elkaar doorlezen, overigens ook zeker voorstelbaar. De hoofdperzoon Leonore, in allerlei hoedanigheden beschreven." T.S.

"Je boek 'Saramacca Road' heb ik met aandacht en genoegen aan één stuk gelezen. Het was boeiend in Suriname, ook in Polen en even in New York geweest te zijn. Graag had ik ooit Leonore ontmoet... Veel dank voor het leesplezier." M.L.

"Ik heb in één ruk Saramacca Road uitgelezen. Via de met vlotte pen beschreven avonturenvan Leonore Verhuell heb ik genoten van je beschrijving van de couleur localevan het communistische Polen en het broeierige Suriname, twee landen die ikgoed ken. Je slaagt er goed in de vaart en de spanning in het verhaal vast tehouden, waardoor de lezer tot het einde geboeid blijft. Ook is de sfeer op deverschillende posten prachtig en trefzeker beschreven. Je schreef met SaramaccaRoad een zeer onderhoudende thriller. Proficiat!" E.C.

(Luisterboek versie) "Het was alsof jij het boek zelf voorlas! Heel boeiend! Ik heb grote bewondering voor de grondige kennis waarvande roman getuigt, over de ingewikkelde politieke dynamiek die gespeeld heeft, je uiterst zorgvuldig taalgebruik en duidelijke uitleg van de problematiek,maar ook voor de persoonlijke romantiek waarmee het verhaal is geschreven. Ik had de neiging om het nog een keer af te luisteren, maar dat lukte om de een of andere reden niet. Maar het begin dat ik daarmee maakte verhelderde mij, dat de compositie van het verhaal uiterst doordacht is en het einde ook teruggrijpt op het begin, zodat de roman een rond geheel is. Werkelijk een meesterwerk, dat door de aard van het onderwerp wellicht niet de massale belangstelling zalkrijgen, die het verdient! Ik heb ook nog een beter beeld gekregen van de uiterst angstige momenten die jij zelf en je gezin bij de beschrevengebeurtenissen hebt beleefd. Erg eng! Leonore hebt je voor mij geschilderd in levenden lijve en erg aantrekkelijk gemaakt, zodat ik het erg betreur, dat ikeen (door je dochters) gekuiste versie van het verhaal heb gehoord! Heel veel dank voor het schrijven ervan, voor het vertellen van dit boeiende verhaal." J.TK.

"Ik heb vandaag Saramacca Road uitgelezen en er veel plezier aan beleefd ! Het is bijzonder knap Polen / Suriname en geschiedenis met elkaar te verweven en tegelijk een mooi inzicht te geven in de dagelijkse gang van zaken binnen een Nederlandse ambassade." A. H.


Lees meer: https://www.prodeojr.nl/recensies/